CORE TRAINING

DE CORE

Je wil nu al contact met PTC Rik + 32 498 399 280 zone Roeselare – Brugge – Damme – Knokke – Cadzand

pre 06

Zowel op het vlak van de kracht en de stabiliteit vormt de core het belangrijkste gedeelte van het lichaam. Van hieruit vertrekt alle kracht die het lichaam ontwikkelt. Naast deze krachtfunctie legt de core ook de fundamenten voor alle bewegingen van de armen en benen. Een sterke core brengt de nodige dynamische flexibiliteit en begeleidende functie in het lichaam, waardoor alle bewegingen een maximale werking bereiken.

Wanneer we spreken over de core, praten we over meer dan één spiergroep. Dit belangrijke onderdeel van het lichaam bestaat uit een samenspel van agonisten en antagonisten die samenwerken om een beweging te realiseren en de stabiliteit te bewaren in alle drie de dimensionale vlakken.

DSC02989

De core bestaat uit verschillende structuren

  1. multifidus spinae: Deze diepe spinale spier loopt van de nek tot het sacrum. Ze staat in voor de extensie, rotatie en laterale flexie van de wervelkolom en ontwikkelt ook krachten die de romp stabiliseren.
  2. interspinales, m. intertransversarii en m. rotatores: De diepliggende spieren die aanhechten aan de spinale kolom zijn erg belangrijk voor de draaibeweging en de laterale stabiliteit.
  3. obliquus externus abdominis: De buikspieren die aanhechten aan de onderste ribben, het bekken en buikfascia.
  4. obliquus internus abdominis: De buikspieren die aanhechten aan de onderste ribben, het bekken en de thoracolumbale overgang.
  5. transversus abdominis: De buikspieren die vasthechten aan de onderste ribben, het bek-ken, de thoracolumbale overgang en het rectusgedeelte.

Deze abdominale spieren werken samen om een kracht te ontwikkelen en verhogen de abdominale druk om stabiliteit te creëren in de wervelkolom. Individueel maken ze de rotatie van de romp mogelijk.

DSC08801

rectus abdominis: Deze buikspier loopt van de 5de tot de 7de rib, naar het onderste deel van het borstbeen en zo verder naar de voorzijde van het pubisbeen. Deze spier buigt de wervel¬kolom en het ontwikkelt de krachten aan de binnenzijde van de m. obliquus externus en internus.

Erector spinae: Deze structuur helpt om balans te houden wanneer alle krachten inwerken op de spinale buiging. Deze spanning geeft de opdracht aan de verschillende spieren rondom om zich op te spannen.

Quadratus lumborum: De grootste spinale stabiliteitsstructuur helpt in de eerste plaats bij de lumbale extensie en stabilisatie, maar draagt ook zijn steentje bij aan het trekken op de armen.

DSC08925

Hoe komen deze spieren nu aan bod in onze functionele training?

In tegenstelling tot een gewone training richten we ons niet enkel op de sit ups of de rugspieroefeningen. Een efficiënt coregebruik situeert zich over een beweging in meerdere vlakken. Daarom is het belangrijk om over te gaan naar een dynamische stabilisatie. Die bestaat erin om de proprioceptie en stabiliteit in het volledige lichaam te vergroten.

Deze dynamische stabiliteit bereiken we in onze functionele training door posities aan te nemen die gelijkaardig of identiek zijn aan de dagelijkse of sportspecifieke bewegingen. Via ons klein materiaal zoals een fitbal of een balanceboard gaan we de uitdaging aan om de kracht te creëren op een onstabiele ondergrond binnen alle bewegingsvlakken.

DSC_6538

Moeten de lessen in de Fitness Club gebeuren? Bijlange niet, ik kan evenzeer functionele training geven bij jullie op de tennis, voetbal, …, bedrijf of bij je thuis, aan zee, bos, …  je wil me vooraf contacteren?

PTC Personal Training Rik Termote Roeselare GSM: 0498 399 280

Omgeving Roeselare – Brugge – Knokke – Damme – Kortrijk – Oostende

swimmer

ptc_logo_blue