PERCEPTIE

PERCEPTIE

Je wil nu al contact met PTC Rik + 32 498 399 280 zone Roeselare – Brugge – Damme – Knokke – Cadzand

DSC09981

Lichaamsperceptie is één van de fundamentele motorische basiscompetenties van de mens. Het is nodig voor de ontwikkeling van het zelfbewustzijn. Het is daarom essentieel dat elk persoon tot een adequaat bewustzijn van het eigen lichaam komt, dat het de grenzen van zijn eigen lichaam kent, zich bewust is van zijn beide lichaamshelften en over een adequate 3D-oriëntering beschikt.

Door functioneel te bewegen wordt de basis gelegd voor het ruimtelijk denken, het afstands-, richtings- en tijdsbesef, inzicht in verhoudingen, en het lichaamsbewustzijn.

DSC09274

De meeste mensen komen de fitness binnen en denken dat de machine het voor hen gaat doen, maar ze hebben totaal geen besef over hun eigen metabolisme, hun anatomisch assessment, hebben geen coordinatie en ook geen lichaamsperceptie … dus hun lichaam kan niet adequaat bewegen. Een onrijp zenuwstelsel … hoe kan je dan gaan afslanken …

Hoe kan je dan trainen om je doelstellingen op een gezonde manier te bereiken? En daar ligt de grote taak van de professionele Personal Trainer. Hoe brengen we de klant al die vaardigheden bij … en dit gaat dus niet over uitleggen hoe een fitness-machine werkt of wat dacht je.

af 04

Fitness momenteel is niet meer dan een verloren “hype” op voorhand. Trainen met een Personal Trainer echter staat voor ontwikkelen van 3D-bewegingsvaardigheden, inzicht in eigen lichaam, lichaamsbesef, … dat is de enige basis om gevarieerd te trainen en zo gezond vet te verbranden, aan je body-tonus te werken, een spierlijn te ontwikkelen, je houding te verzorgen

Trainen is eerst houding en assessment, daarna het cardio-vasculair systeem, inzicht in lichaamsperceptie, vormspanning en stabiliteit en laatst spierkracht.

DSC09676

Fijne motoriek, Lichaams-, tijds- en ruimteperceptie

Het stimuleren van deze vaardigheden wordt vaak over het hoofd gezien, maar het ervaren van

een ruimte – door bijvoorbeeld aan te leren wat voor en achter is via spelen en bewegingsmomenten

en de kans krijgen dit functioneel met het lichaam te oefenen, is van onschatbare waarde voor de klant.

Evenwicht vs Balans

Oog-Hand coordinatie

Vallen-opstaan-springen-roteren

Oog-voet coordinatie

Reactie vs snelheid

DSC09923

Lichaamsperceptie of het bewust zijn van ons lichaam met al zijn onderdelen, is een belangrijke voorwaarde om bewust en gecontroleerd te kunnen bewegen.

Tijdsperceptie of het bewust zijn dat men tijd kan opsplitsen ritme beweging – in elke beweging zit een ritme: preload en unload

Ruimteperceptie of bewust weten wat de ruimtebegrippen (voor, achter, tussen, onder, op, naast, links, rechts, schuin) inhouden

Ook lateralisatie hoort hier thuis. Het is van groot belang dat klant een consequente voorkeurskant ontwikkelt. Evenwichtstraining kan hierbij helpen. Hierdoor train je immers de bewegingsintegratie of het samenwerken van de twee hersenhelften.

Tijdens een functionele training moeten er drie aspecten zeker aan bod komen, namelijk de stabiliteit, het trainen volgens de myofasciale lijnen en de pre- en unloadfases van de spieren.

bert 04

Moeten de lessen in de Fitness Club gebeuren? Bijlange niet, ik kan evenzeer functionele training geven bij jullie op de tennis, voetbal, …, bedrijf of bij je thuis, aan zee, bos, …  je wil me vooraf contacteren?

PTC Personal Training Rik Termote Roeselare GSM: 0498 399 280

Omgeving Roeselare – Brugge – Knokke – Kortrijk – Oostende – Cadzand

Kasteelshoot -5

PTC KLEIN A1a