METABOLISME

METABOLISME & AFSLANKEN

Je wil nu al contact met PTC Rik + 32 498 399 280 zone Roeselare – Brugge – Damme – Knokke – Cadzand

- 01

Nog niet gemerkt dat professionele sporters altijd zo afgelijnd zijn: ze trainen nochtans haasy nooit in de fitness: ze trainen met het volledige lichaam en heel functioneel – vraag uitleg bij PTC Rik

- 03

Metabolisme, ofwel je stofwisseling, speelt een enorm belangrijke en grote rol in je gewicht en gewichtscontrole. Als je wil afvallen, doe je er goed aan om je metabolisme te versnellen. Je metabolisme bepaalt namelijk hoe snel je lichaam voedingsstoffen omzet in energie. Die energie gebruikt je lichaam om normaal, gezond en goed te functioneren. Hoe sneller je metabolisme werkt, hoe meer calorieën je verbrandt. Er bestaan echter ook fysiologische factoren die je niet kan beïnvloeden. Dit zijn factoren zoals leeftijd, geslacht, lengte, hormoonhuishouding en erfelijke factoren. Helaas beïnvloeden zij wel je metabolisme. Leeftijd bijvoorbeeld zorgt voor een vertraging, waardoor je geleidelijk aankomt, omdat je meer lichaamsvet opbouwt.

- 013

Er zijn gelukkig ook zaken die je wel kan beïnvloeden. Je kan het metabolisme beïnvloeden door bepaalde keuzes te maken in je beweeg- en voedingspatroon.

- 02

Functioneel trainen met een Pro Personal Trainer doet meestal wonderen: trainen volgens de myo-fasciale lijn in 3D prikkelt heelwat meer spiergroepen op hetzelfde moment dus veel meer verbanding.

Functioneel trainen beinvloedt sterk positief je hormonale balans dus ook weer verbranding.

Functioneel trainen in circuit stuwt sterk je weefsel-doorbloeding, dus ook weer verbranding.

- 018

Wat doet het metabolisme?

Metabolisme zet dus het voedsel dat je eet om in energie. Wanneer je normaal eet, gebruikt je lichaam tot ongeveer 85% van deze calorie-inname om al je lichamelijke processen in stand te houden. Bijvoorbeeld het verteerproces (metabolisme) zelf, maar ook het warm houden van je lichaam, je bloedcirculatie, het herstellen van wondjes, het groeien van je haar en het algeheel herstel van je lijf.

Zo’n 15% van je calorie-inname wendt je lichaam aan om allerlei lichamelijke activiteiten te ondersteunen. Dat is de beweging die je dagelijks doet, zoals staan, lopen, fietsen, huishoudelijke klussen en soms sporten. Door veel aan beweging te doen kun je dit percentage opvoeren tot maximaal 25%.

- 06

Waarom zou je het metabolisme willen versnellen?

Wanneer je je metabolisme versnelt, dan verbrand je automatisch meer calorieën op een dag. Een gevolg van een sneller werkende stofwisseling kan zijn dat je afvalt in vetverlies.

Ook in rust verbrandt je door een sneller werkend metabolisme, meer calorieën. Een effectieve manier om je metabolisme te boosten is om spiermassa te kweken. Het in stand houden van één gram spier vergt namelijk tot 90% meer energie dan het in stand houden van 1 gram vet.

Grofweg kun je stellen dat het in stand houden van één kilo spier, dagelijks rond de 90 calorieën kost. Het in stand houden van één kilo aan vet, kost je lichaam ongeveer 9 calorieën.

Natuurlijk hoef je niet overmatig gespierde te worden om van dit effect te profiteren. Een lichte toename van je spiermassa doet al heel veel. Wist je trouwens ook dat spiermassa tot wel vier keer minder plek inneemt dan vetmassa? Door te werken aan een beetje spiermassa, word je dus vanzelf slanker!

- 021

Waarom en wanneer daalt je metabolisme?

De snelheid van je metabolisme daalt vanaf 25 jarig leeftijd, met 5% per 10 jaar. Dit is helaas een onomkeerbaar proces. Het hoort gewoon bij het natuurlijke proces van ouder worden.

De snelheid van het metabolisch proces daalt vanwege een tegengestelde beweging van een vermindering van je spiermassa en het groter worden van je vetmassa. Daar kan je dus niets aan doen.

- 05

Vet verbrand nu eenmaal 90% minder calorieën dan spieren. Daarom word je in de loop van de tijd steeds een beetje zwaarder en krijgen de love handles en het zwembandje steeds meer vorm.

De snelheid van je metabolisme daalt ook wanneer je tijdelijk een stuk minder gaat eten. Dit gebeurt bij zogenaamde crashdiëten en diëten die minder calorieën voorschrijven dan dat je eigenlijk nodig hebt. Het idee erachter is dat je dan afvalt. Dit gebeurt in de eerste weken ook, maar je metabolisme daalt ook.

- 09

Doordat de snelheid van je metabolisme is gedaald, vanwege het calorie-arme dieet, gaat je lichaam zuiniger om met de energie die het nog wel binnen krijgt. Na een paar weken is je lichaam aan de ‘nieuwe’ toestand gewend en zal het niet meer afvallen.

Het gevolg van je vertraagde metabolisme is overigens ook dat je weer aankomt. En weet je wat nog vervelender is? Je mag dan wel een paar kilo zijn afgevallen, maar je vetpercentage is amper afgenomen. Wel is je spiermassa afgenomen. En dat is een groot probleem. Spieren zijn namelijk juist de aanjager van je metabolisme.

- 014

Hoe boek je resultaat?

Spiermassa creëren is dus een effectieve manier om die vetmassa de baas te zijn en om een slanker lichaam te krijgen. Spiermassa geeft je metabolisme een flinke boost, omdat van alle lichamelijke functies je spieren het meeste energie verbruiken.

Je kan 3 keer per week gaan sporten, maar er bestaan meerdere manieren om spiermassa te ontwikkelen zoals dagelijks een half uur huishoudelijke klussen, stevig wandelen en fietsen. Hiermee bouw je echter geen conditie op.

Vraag je Personal Trainer om efficiente trainingen uit te bouwen voor je. Leer trainen zoals het hoort. Respecteer een gezonde voeding en vermijd energie-dranken en onnodige supplementen.

- 019

Niet echt verstandig!

Veel mensen gaan echter wel voor de FAST GO, wanneer zij weer een poging doen om af te vallen en om slanker te willen zijn. Tijdelijke diëten beloven vaak goede (en blijvende) resultaten, maar dit is helaas bijna nooit het geval. En eigenlijk weet je dat zelf ook wel. Want hoe kan een tijdelijk dieet – waarbij de resultaten dus automatisch tijdelijk zijn – permanente resultaten opleveren?

- 012

Vermijdt dus crashdiëten, sapkuren, afslankpillen, hormoonkuren, allerlei super diëten en diëten waarbij je een bepaalde voedingsstof, zoals koolhydraten, of combinaties van voedingsstoffen, niet mag eten, of juist in overvloed mag eten. Dergelijke tijdelijke interventies beïnvloeden je de snelheid van je metabolisme op een manier die je liever niet hebt.

- 010

Maar er zijn toch resultaten met FAST GO?

Natuurlijk val je in het begin af met dergelijke quick fixes. Vooral in de eerste drie tot vijf weken. Maar dat komt vooral omdat je lichaam ineens een ander voedingspatroon krijgt, waardoor het onder andere reserves gaat aanspreken. Meestal bestaan de verloren kilo’s – van zo’n korte periode – uit lichaamsvocht en uit spiermassa. (gevaarlijk)

Het lichaamsvocht – één liter lichaamsvocht = één kilo lichaamsgewicht – herstelt zichzelf automatisch, waardoor je vanzelf weer zwaarder wordt. En doordat je spiermassa is afgenomen, verbrand je automatisch minder calorieën. En dat draagt al helemaal niet bij aan duurzaam gewichtsverlies.

water

  1. Bouw spiermassa op: De beste manier om je metabolisme te versnellen, is door je spieren aan het werk te zetten. Dit kan het beste door gewichtstraining. Spieren verbranden een stuk meer calorieën dan lichaamsvet. Een halve kilo spieren verbruikt zo’n 35 calorieën per dag, terwijl een halve kilo vet maar 2 calorieën op een dag wegzet. Ook in ruststand blijven je spieren energie verbruiken. Dus wil je je metabolisme voor de lange termijn opvoeren, dan is gewichtstraining dé manier.
  2. Sport in de ochtend: Als je in de vroege uurtjes je lichaam aan het werk zet, werkt dit de hele dag door op je stofwisseling. Neem eens de fiets naar werk in plaats van de bus of auto, en je zult merken dat je de hele dag meer trek hebt.
  3. Drink meer water: Je metabolisme vertraagt al bij lichte dehydratatie van het lichaam. Zorg dus dat je genoeg water drinkt. Uit wetenschappelijk onderzoek kwam naar voren dat mensen die 8 glazen water per dag drinken, meer calorieën verbranden dan mensen die 4 glazen water per dag drinken. IJskoud water drinken helpt ook je metabolisme licht te versnellen. Dit is niet aan te raden als je een gevoelige maag hebt.
  4. Eet vaker: Als je 3 grote maaltijden per dag eet, dan wordt je metabolisme getraind om te vertragen. In de uren tussen de maaltijden door gaat je lichaam op spaarstand. Bij de volgende grote maaltijd komen de calorieën extra hard aan. Het is beter om verdeeld over de dag meerdere kleine porties te eten. Zo houd je de verbranding goed op gang. Verschillende studies toonden ook aan dat mensen die gedurende de dag kleine porties eten, tijdens de hoofdmaaltijd minder eten.
  5. Eet meer proteïnen of eiwitten: Je lichaam heeft 2 keer zoveel energie nodig voor het verteren van proteïnen dan voor het verteren van vetten of koolhydraten. Proteïnen zitten in tofu, eieren, vis, kip, mager varkens- of rundvlees, noten, bonen en zuivelproducten. Eet uiterst gevarieerd.
  6. Vermijd crashdieëten: Een crashdieet is desastreus voor je metabolisme. Bij een crashdieet consumeer je minder dan 1000 calorieën per dag. Het gewichtsverlies dat je op het begint zult hebben, gaat ten koste van je spieren en goede voeding. En hoe minder spiermassa, hoe langzamer je lichaam calorieën verbrandt. Bij de tijd dat je weer een normaal voedingspatroon hervat, is je metabolisme sterk vertraagd, waardoor de kilo’s extra hard eraan vliegen.
  7. Kruid je eten pittig: Chilipepers verhogen de stofwisseling met 20% gedurende een half uur na de maaltijd. Gekruid eten veroorzaakt dus geen spectaculaire en langdurige versnelling van je stofwisseling. Maar alle kleine beetjes kunnen helpen.
  8. Drink zwarte koffie: Koffie heeft veel voordelen: het kan geheugenfuncties verbeteren en levert belangrijke anti-oxydanten. Maar het bakje troost biedt nog meer voordeel. Het heeft ook een licht stimulerende werking heeft op de stofwisseling. Drink de koffie wel zwart, want met melk en suiker wordt het effect van de verhoogde stofwisseling weer teniet gedaan.
  9. Drink groene thee: Groene thee is ook een middel om je stofwisseling te verhogen. Groene thee bevat plantaardige, flavine bevattende eiwitten die het proces van verbranden van vetten versnellen. Verwacht niet dat door het drinken van groene thee de kilo’s er vanaf zullen vliegen. Zie het als een steuntje in de rug voor je stofwisseling.

- 022

Moeten de lessen in de Fitness Club gebeuren? Bijlange niet, ik kan evenzeer functionele training geven bij jullie op de tennis, voetbal, …, bedrijf of bij je thuis, aan zee, bos, …  je wil me vooraf contacteren?

PTC Personal Training Rik Termote Roeselare GSM: 0498 399 280

Omgeving Roeselare – Brugge – Damme – Knokke – Kortrijk – Oostende – Cadzand

af 011

image2