REVALIDATIE
Je wil nu al contact met PTC Rik + 32 498 399 280 zone Roeselare – Brugge – Damme – Knokke – Cadzand
Tijdens een functionele training oefenen we het lichaam steeds in de driedimensionale vlakken en dit over het hele lichaam. Hierbij spelen de enkel, de heup en vooral de core een belangrijke rol. Naast de dagelijkse bewegingen die de persoon in kwestie uitvoert in de driedimensionale vlakken, speelt stabiliteit ook een belangrijke rol in de functionele beweging/oefening.
Dit is van heel groot belang bij algemene revalidatie: knie-operatie, heup-operatie, … ligamentaire operaties, rug-operaties, hernia, … Hierbij komt het erop neer dat de persoon met lichte gewichten en weerstanden met zoveel mogelijk prikkels en onder zoveel mogelijk hoeken revalideert. Terug een gewrichts- en houdings-stabititeit opbouwt.
3 Dimensionaal
De essentie van de functionele training is driedimensionaal. Hiermee bedoelen we dat we ons niet toespitsen op het trainen van de geïsoleerde spiergroepen met de gewone fitnesstoestellen of met klein fitnessmateriaal. We gebruiken tijdens onze training grote bewegingen om ons volledig lichaam te trainen in één oefening.
Waarvoor staat nu die 3D?
Het lichaam wordt ingedeeld in drie dimensionale vlakken (Figuur 6) waarin de mens zich voortdurend beweegt.
Het sagittale vlak
Het frontale vlak
Het transversale vlak
Het is de bedoeling om in alle drie de vlakken te trainen. Wanneer we één vlak overbelasten, beperkt dit ons in de dagelijkse bewegingen.
Hieruit volgt dat het belangrijk is om alle functionele bewegingen te trainen en hiervoor dan ook de nadruk te leggen op oefeningen die een meerwaarde bieden aan onze stabilisatie, acceleratie en bewegingscontrole.
Het functionele bewegen binnen deze drie trainingsdoelen gebeurt dan ook binnen de verbinding van de kinetische keten en in alle drie onze bewegingsvlakken.
Deze kinetische keten is slechts een link tussen de verschillende vlakken en bewegingen. Wanneer één van de verbindingen verbroken is, treden er problemen op in de uitvoering, effectiviteit en de snelheid van bewegen.
De bewegingsvlakken
De bewegingsvlakken dienen er voor om onze bewegingen te sturen. Het is dus belangrijk te onthouden dat een activiteit wordt bepaald door één dominant vlak, maar dan moeten de andere twee vlakken stabiel zijn om de activiteit op een efficiënte manier uit te voeren.
Het sagittale vlak verdeelt ons lichaam in een linker- en een rechterhelft.
Hierdoor bewegen we in voorwaartse, rugwaartse, opwaartse en neerwaartse richting. Voorbeelden hiervan zijn wandelen, lopen, biceps curls, leg curls, … Dit vlak wordt vooral getraind tijdens onze klassieke trainingen. Dit is geen effectieve trainingstechniek indien de andere vlakken worden genegeerd tijdens de volledige training.
Het frontale vlak deelt ons lichaam in een voorzijde en een achterzijde. De hoofdbewegingen die we uitvoeren zijn de abductie en de adductie, waarbij we de beweging respectievelijk van de middellijn weg en naar de middellijn toe uitvoeren. Voorbeelden hiervan zijn de heupabductie en heupadductie.
De nevenfuncties, maar daarom niet minder belangrijk, waarbij we vooral in het frontale vlak werken, zijn de stabiliteit, kracht, flexibiliteit en evenwicht.
In het transversale vlak spreken we over de boven- en onderhelft van ons lichaam.
De overheersende bewegingen die we in dit vlak oefenen zijn de dagelijkse draaiactiviteiten).
Moeten de lessen in de Fitness Club gebeuren? Bijlange niet, ik kan evenzeer functionele training geven bij jullie op de tennis, voetbal, …, bedrijf of bij je thuis, aan zee, bos, … je wil me vooraf contacteren?
PTC Personal Training Rik Termote Roeselare GSM: 0498 399 280
Omgeving Roeselare – Brugge – Knokke – Kortrijk – Oostende